tunto

YTY REVIEWS

SUOMIJAZZ.COM

Pentti Ronkanen – 2.5.2021

Tunto: Yty

★★★★☆

Tunto on paikkansa jo aikaa sitten löytänyt, eli saadaan lisää sitä samaa, mutta reilun tauon jälkeen musiikki kuulostaa taas ihastuttavan tuoreelta. Samaa kuin ennenkin on paljon, eli lähes kaikki olennainen: levykansion ulkoasun tyyli, tapa nimetä kappaleet, muusikot (kaiken musiikin säveltänyt Matti Wallenius soittaa noin kahtakymmentä soitinta, Petri Heimonen on toinen ydinmuusikko, ja vieraissakin on aiemmilta levyiltä tuttuja nimiä), ja lopulta myös itse musiikillinen konsepti.

Walleniuksen tapa rakentaa musiikkia on todellakin omansa. Musiikissa on yleensä selkeä, elävä perusgroove, jonka varaan kunkin kappaleen kaari rakentuu. Kappaleet ovat sävelmaalauksia siinä mielessä, että valtaisalla soitinarsenaalilla rakennetaan hienovaraisesti ja taitavasti nyansoiden hyvin huolellisia värikerrostumia. Runsaudesta huolimatta Tunto ei koskaan maalaa maisemaa tukkoon, instrumentaatio on kiinnostavaa, yllätyksellistä ja mielikuvitusta alati ruokkivaa.

Walleniuksen omaa mielikuvitusta ovat hedelmällisesti ruokkineet etnovaikutteet Välimereltä orienttiin. Upeasti Tunto istuttaa musiikkinsa luontevaksi osaksi myös Rudolf Merzin jodlauksen. Albumin lopuksi matkataan hieman kauemmas, jättämään jäähyväiset Orionin tähdistön Betelgeuselle, jonka on spekuloitu jo räjähtäneen tai sitten räjähtävän 1000 vuoden tai 100 000 vuoden kuluessa, tai jotakin. Kun myös kappaleen Musica alla conquista dello spazio aiheena on italialainen 50-60-lukujen avaruustutkimus, Tunnon imaginaarinen maailmanmusiikin ala on jo laajenemassa universuminmusiikin puolelle.

Website design by Henrik Duncker

Built with Berta.me